Μονοφασικό και Τριφασικό Ρεύμα

Μονοφασικό και Τριφασικό Ρεύμα

Πολύ συχνά, τυχαίνει να μη γνωρίζουμε εάν το ρεύμα στον χώρο μας είναι μονοφασικό ή τριφασικό. Ας δούμε τη διαφορά τους, καθώς και τα υπέρ και τα κατά του καθενός.

Αρχικά, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται είναι τριφασικό ρεύμα. Κατόπιν, προκειμένου να μεταφέρεται αποδοτικότερα στους καταναλωτές από τον σταθμό παραγωγής χωρίς απώλειες, μοιράζεται σε τρία μονοφασικά ρεύματα.  Στο τριφασικό η τάση είναι από 340 έως 380V, 3 x 35A, ενώ στο μονοφασικό από 220 έως 230V, 1 Χ 35Α. Όσον αφορά τη μέγιστη ισχύ, αυτή φτάνει τα 8000W.

Για να διαπιστώσετε το είδος του ρεύματος στην οικία ή τον επαγγελματικό σας χώρο, ρίξτε μια ματιά στον λογαριασμό σας και, συγκεκριμένα, στο πεδίο «Ενδείξεις Μετρητή». Εάν η ένδειξη ισχύος είναι 8 ή 10 kVA, ανήκετε στην κατηγορία του μονοφασικού. Τα 15 ή 25 kVA υποδηλώνουν τριφασικό ρεύμα.

Πάρε όντως το φθηνότερο ρεύμα. Μην σε μπερδεύουν τα “χρώματα”.

Καθεμία από τις δύο κατηγορίες παροχής έχει τα συν και τα πλην της. Στο μυαλό πολλών καταναλωτών, η ιδανική κατάσταση είναι τριφασικό ρεύμα σε οικονομικές τιμές. Γίνεται αυτό, ωστόσο;

Μονοφασικό ρεύμα

Στους περισσότερους οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους, το μονοφασικό ρεύμα στα 230V είναι αρκετό για την ασφαλή χρήση των συσκευών. Ως επί το πλείστον, αυτή η παροχή είναι αρκετή στα σπίτια και τα γραφεία για τις συγκεκριμένες ανάγκες ηλεκτροδότησης. Επίσης, εκτός αυτού, το μονοφασικό είναι φθηνότερο από το τριφασικό ρεύμα.  

Κάποια στοιχεία για το μονοφασικό ρεύμα:

 • έχει τάση μέχρι 230V·
 • η ροή της ενέργειας γίνεται μέσω ενός μόνο αγωγού·
 • δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα ισχύος·
 • έχει κόστος συντήρησης·
 • το δίκτυο είναι απλό, διότι η ολοκλήρωση του κυκλώματος γίνεται με μόλις δύο καλώδια (μία φάση και ένα ουδέτερο). Κατά συνέπεια, σε σφάλμα δικτύου, δεν είναι δυνατή η τροφοδοσία·  
 • εάν θέλουμε να μετατρέψουμε το τριφασικό ρεύμα σε μονοφασικό, παίρνουμε τη μία φάση και το ουδέτερο καλώδιο και τα συνδέουμε στη συσκευή μας.

Τριφασικό ρεύμα

Στους χώρους –τόσο οικίες όσο και επαγγελματικούς– που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω πολλών συσκευών, η καλύτερη επιλογή είναι το τριφασικό ρεύμα. Φυσικά, τα πάγια σε αυτήν την περίπτωση είναι μεγαλύτερα. Για να γίνει μετατροπή του μονοφασικού ρεύματος σε τριφασικό, το ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει τριφασικό πίνακα, τριφασική παροχή, όπως και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου. Με τη σχετική αίτηση στον ΔΕΔΗΕ, θα πρέπει να πληρωθεί ένα τέλος για την αλλαγή του μετρητή.

Κάποια στοιχεία για το τριφασικό ρεύμα:

 • η τάση φτάνει έως και τα 415V·
 • η παροχή του ρεύματος γίνεται με τρεις αγωγούς·
 • έχει μεγαλύτερο πάγιο από το μονοφασικό ρεύμα·
 • δυνατότητα για δύο λειτουργικές τάσεις σε ένα δίκτυο·
 • μεταφέρει μεγάλη ποσότητα ισχύος. Ως εκ τούτου, μειώνονται οι πιθανότητες «πτώσης» της ασφάλειας όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα πολλές συσκευές·
 • απαιτούνται λιγότερα καλώδια για τη μετάδοση του ρεύματος, ειδικά όταν είναι μεγάλων αποστάσεων·
 • χρειάζονται τέσσερα καλώδια (τρία φάσης και ένα ουδέτερο), οπότε η πολυπλοκότητα του δικτύου αυξάνεται. Σε περίπτωση σφάλματος σε οποιαδήποτε από τις φάσεις, οι υπόλοιπες δύο θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν αδιάλειπτα την ισχύ·

οι τριφασικοί μετασχηματιστές ίδιας ισχύος με τους μονοφασικούς οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, λόγω των μικρότερων μεγεθών του μαγνητικού κυκλώματος.

ΓΙΑΤΙ FTHINOREYMA.GR

ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ;

Ξέρουμε ποιός έχει το φθηνότερο ρεύμα