Χρωματιστά Τιμολόγια Ρεύματος

Χρωματιστά Τιμολόγια Ρεύματος

Ποιό είναι το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τα χρωματιστά τιμολόγια; Ας το δούμε.

Με την κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων και την επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου 2024 τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα λεγόμενα “χρωματιστά τιμολόγια”.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν τέσσερις χρωματικές σημάνσεις (μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί), ενώ ο βασικός παράγοντας διαφοροποίησής τους θα είναι ο τύπος της τιμολόγησης.

Πάρε όντως το φθηνότερο ρεύμα. Μην σε μπερδεύουν τα “χρώματα”.

Μπλε τιμολόγιο: Σταθερή τιμή προμήθειας για όλη τη διάρκεια της σύμβασης

Το μπλε τιμολόγιο είναι το μοναδικό σταθερό τιμολόγιο της αγοράς. Η τιμή προμήθειας (€/kWh) καθορίζεται από τον προμηθευτή και παραμένει σταθερή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Η σύμβαση είναι συνήθως ορισμένου χρόνου, αλλά μπορεί να είναι και αορίστου.

Πράσινο τιμολόγιο: Κυμαινόμενη τιμή προμήθειας που ανακοινώνεται κάθε μήνα

Το πράσινο τιμολόγιο αναμένεται να είναι από τα δημοφιλέστερα είδη τιμολογίου στην Ελλάδα. Η τιμή προμήθειας (€/kWh) θα ανακοινώνεται από τον προμηθευτή κάθε μήνα στην αρχή της περιόδου κατανάλωσης και θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.

Κίτρινο τιμολόγιο: Κυμαινόμενη τιμή προμήθειας που μπορεί να ανακοινώνεται πριν ή μετά την κατανάλωση

Το κίτρινο τιμολόγιο είναι παρόμοιο με το πράσινο, αλλά η τιμή προμήθειας μπορεί να ανακοινώνεται με διαφορετικό τρόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τιμή ανακοινώνεται εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την κατανάλωση.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Κυμαινόμενη τιμή προμήθειας ανά ώρα

Το πορτοκαλί τιμολόγιο είναι το πιο ευμετάβλητο είδος τιμολογίου. Η τιμή προμήθειας (€/kWh) διαμορφώνεται ανά ώρα ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Για να επιλέξει κανείς αυτό το τιμολόγιο, θα πρέπει να διαθέτει έξυπνο μετρητή.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πράσινου τιμολογίου

Τα βασικά χαρακτηριστικά του πράσινου τιμολογίου είναι τα εξής:

  • Δυνατότητα άμεσης σύγκρισης τιμών: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλοι οι πάροχοι ρεύματος θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στους λογαριασμούς τους έναν κωδικό QR και τον σύνδεσμο προς το εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν εύκολα και γρήγορα το πράσινο τιμολόγιό τους με εκείνα των άλλων παρόχων. Εάν βρουν συμφέρουσα προσφορά, μπορούν να μεταπηδήσουν σε άλλον προμηθευτή.
  • Ελεύθερη μετάβαση: Ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει προμηθευτή ή τιμολόγιο όποτε θέλει, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κάποια ποινή μη παραμονής.
  • Ρήτρα αναπροσαρμογής: Η τελική τιμή χρέωσης του ρεύματος θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά. Η βασική τιμή προμήθειας, ή τιμή βάσης, θα παραμείνει σταθερή έως τον Ιούνιο του 2024. Η τελική τιμή χρέωσης θα είναι το άθροισμα της βασικής τιμής και του Μηχανισμού Διακύμανσης.
  • Πάγια χρέωση: Τα πράσινα τιμολόγια μπορεί να περιλαμβάνουν πάγια χρέωση προμήθειας έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις που ενδέχεται να αποφασίσουν οι εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες τους. Όλες αυτές οι χρεώσεις και εκπτώσεις θα αποτυπώνονται στην τελική τιμή προμήθειας, η οποία θα είναι η ίδια για όλους τους καταναλωτές.

Το ειδικό πράσινο τιμολόγιο είναι μια καλή επιλογή για τους καταναλωτές που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τιμές και να αλλάξουν προμηθευτή ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές αυξήσεις των τιμών λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Εάν είστε από τους καταναλωτές που θα μεταπέσουν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο λόγω μη επιλογής κάποιου άλλου είδους, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 να ζητήσετε να επιστρέψετε στην προηγούμενη σύμβασή σας με τον πάροχο της επιλογής σας.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς τιμολόγιο

Η επιλογή του κατάλληλου τιμολογίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας: Για χαμηλή κατανάλωση, το μπλε τιμολόγιο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Για υψηλή κατανάλωση, το πράσινο τιμολόγιο μπορεί να είναι πιο οικονομικό σε περίπτωση χαμηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά.
  • Το επίπεδο κινδύνου που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε: Για καταναλωτές που φοβούνται τις αυξήσεις των τιμών, το μπλε τιμολόγιο είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Για καταναλωτές που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο, το πράσινο τιμολόγιο μπορεί να είναι πιο οικονομικό.
  • Η ευελιξία που επιθυμείτε: Για καταναλωτές που θέλουν να μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ανά πάσα στιγμή, το πράσινο τιμολόγιο είναι η καλύτερη επιλογή. Για καταναλωτές που θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια, το μπλε τιμολόγιο είναι η καλύτερη επιλογή.

Συμβουλές για την επιλογή τιμολογίου

– Κάντε συγκρίσεις τιμών μεταξύ των διαφορετικών παρόχων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ.

– Διαβάστε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις της κάθε σύμβασης.

– Εάν επιλέξετε ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, παρακολουθήστε τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς για να είστε προετοιμασμένοι για πιθανές αυξήσεις.

Λοιπές πληροφορίες για τη διαδικασία επιλογής

Τι θα πρέπει να έχετε κατά νου

Το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την επιλογή προμηθευτή και τιμολογίου, και να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις υπερβολικά δελεαστικές προσφορές. Οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις μπορεί να ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Είναι πιθανό να ισχύουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή να κρύβουν κάποια παγίδα.

Εάν ενδιαφέρεστε για έκπτωση συνέπειας, βεβαιωθείτε ότι αυτή αφορά το σύνολο της σύμβασης. Μερικές φορές, οι πάροχοι προσφέρουν αυτήν την έκπτωση μόνο για τους πρώτους μήνες. Σε αυτή την περίπτωση, η προσφορά μπορεί να μην είναι τόσο συμφέρουσα όσο φαίνεται.

Προσοχή στις παραπλανητικές διατυπώσεις. Οι πάροχοι μπορεί να χρησιμοποιούν υπερβολικές διαβεβαιώσεις για να προσελκύσουν πελάτες. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυρίζονται ότι προσφέρουν την καλύτερη δυνατή τιμή, αλλά αυτό να μην είναι αλήθεια.

Καλό θα είναι να απευθύνεστε πρωτίστως σε αναγνωρισμένους παρόχους. Οι πάροχοι αυτοί έχουν συνήθως καλή φήμη και προσφέρουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Έχουν συμφέρον να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των πελατών τους και να σας προστατεύσουν σε περίπτωση προβλημάτων.

Τι γίνεται με τα επιδόματα ρεύματος

Με την κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα χορηγούνται επιδόματα μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η αίτηση για το επίδομα ρεύματος θα υποβάλλεται στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ρεύματος θα ακολουθήσουν διαδικασία παρόμοια με εκείνη του επιδόματος θέρμανσης. Η επιδότηση θα αφορά την κατανάλωση ρεύματος για την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 και όσους θερμαίνονται μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χρέωση ταχυδρομικής αποστολής λογαριασμών

Η αξίωση επιπλέον χρέωσης για την ταχυδρομική αποστολή των λογαριασμών απαγορεύεται δια του νόμου.

Τι συμπεραίνουμε για τα χρωματιστά τιμολόγια

Η επιλογή του κατάλληλου τιμολογίου ενδέχεται να μοιάζει χαώδης και ασαφής στην παρούσα μεταβατική φάση. Συνιστούμε ψυχραιμία και πολύ καλή έρευνα. Μετά τον πρώτο μήνα, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και θα είναι πιο εύκολο για τους καταναλωτές να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

ΓΙΑΤΙ FTHINOREYMA.GR

ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ;

Ξέρουμε ποιός έχει το φθηνότερο ρεύμα