Πώς Μπορούμε να Μειώσουμε τον Λογαριασμό Ρεύματος;

Πώς Μπορούμε να Μειώσουμε τον Λογαριασμό Ρεύματος

Στην εποχή μας, είναι πολλά τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Παράλληλα, οι νέες συνήθειες της ζωής μας απαιτούν ολοένα και περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε εμάς έγκειται να δράσουμε προκειμένου να βρούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε την άνεση και τη λειτουργικότητα του σπιτιού μας με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, φροντίζοντας ταυτόχρονα για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Αρχικά πρέπει να διαλέξετε τη σωστή εταιρεία παρόχου ρεύματος και η Elpedison είναι η καλύτερη και σταθερά φθηνότερη λύση μέχρι σήμερα.

Πάρε όντως το φθηνότερο ρεύμα. Μην σε μπερδεύουν τα “χρώματα”.

Με τις λύσεις που προτείνουμε παρακάτω, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη σπατάλη ρεύματος χωρίς εκπτώσεις στην καθημερινότητά σας, και να δείτε σημαντική διαφορά στα τιμολόγιά σας.

 1. Εάν αντικαταστήσετε τα τζάμια σας με ενεργειακά και βάλετε κουφώματα τελευταίας τεχνολογίας, αποφεύγετε τις διαρροές και εξοικονομείτε ρεύμα. Έτσι, θα γλυτώσετε τις περιττές δαπάνες και θα μειώσετε το κόστος ψύξης και θέρμανσης.
 2. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σταθερά στους 20ο C για να αποφύγετε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Έχετε υπόψη σας ότι εάν υπάρχει κάποιο κάλυμμα επάνω στο σώμα ή κάποιο έπιπλο παρεμποδίζει τη διάχυση, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην αποδοτικότητα.
 3. Τα κλιματιστικά τύπου Inverter έχουν έως και τρεις φορές λιγότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τα συμβατικά (on/off), λόγω του ότι η λειτουργία τους είναι μεταβλητή και προσαρμόζεται στις συνθήκες του χώρου. Εάν φροντίσετε να έχετε κλειστά τα παράθυρά σας και να διατηρείτε μια θερμοκρασία των 20ο C τους καλοκαιρινούς μήνες και 26ο C τους χειμερινούς, θα έχετε βέλτιστη απόδοση.
 4. Για να είναι πλήρως αποδοτικά τα κλιματιστικά σας, πρέπει να καθαρίζετε τα φίλτρα τους τακτικά ή να αντικαταστήσετε εάν απαιτείται. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι δεν καταναλώνουν άσκοπα περισσότερη ενέργεια.
 5. Ένας έξυπνος τρόπος εξοικονόμησης ρεύματος είναι να απενεργοποιείτε τις συσκευές σας (όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το στερεοφωνικό ή ο φορτιστής του κινητού σας) όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (standby). Δεν αρκεί να πατήσετε το off στο τηλεχειριστήριο, πρέπει να τις βγάλετε από την πρίζα ή να κλείσετε τον διακόπτη. Επίσης, η αχρείαστη φωτεινότητα του ηλεκτρονικού υπολογιστή καταναλώνει ενέργεια.
 6. Εάν οι λαμπτήρες που χρησιμοποιείτε είναι φθορίου ή πυρακτώσεως, αντικαταστήστε τους με σύγχρονους – Α ενεργειακής κλάσης– ή με λάμπες LED. Με μια τέτοια αλλαγή η κατανάλωση μειώνεται μέχρι και 90%.
 7. Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το ψυγείο σας χωρίς περιττή επιβάρυνση ρεύματος, πρέπει να το καθαρίζετε και να το αποψύχετε τακτικά. Μην το τοποθετείτε κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως είναι οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας ή τα σώματα θέρμανσης.
 8. Η αντικατάσταση του πλυντηρίου σας με άλλο ενεργειακής κλάσης Α+++ θα έχει ως αποτέλεσμα ευχάριστες εκπλήξεις στα τιμολόγιά σας. Οι πλύσεις σε χαμηλή θερμοκρασία, με τα αντίστοιχα προϊόντα καθαρισμού, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα. Καλό θα είναι να μην βάζετε πλύσεις με τον κάδο μισογεμάτο.
 9. Ζούμε σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Οπότε, λάβετε σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο αντικατάστασης του ηλεκτρικού σας θερμοσίφωνα με ηλιακό. Η εξοικονόμηση που προσφέρει αγγίζει το 46%. Εάν, παρόλα αυτά, προχωρήσετε στην επιλογή ηλεκτρικού θερμοσίφωνα:
  1. Φροντίστε να προμηθευτείτε συσκευή μεγέθους που να καλύπτει τις ανάγκες σας, γιατί το αχρείαστα μεγάλο μέγεθος συνεπάγεται σπατάλες ενέργειας.
  2. Μην αφήνετε την παροχή ρεύματος ανοιχτή για μεγαλύτερο διάστημα από το απαιτούμενο.
  3. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερά έως 50ο C.
 10. Ένα πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής κλάσης, σε συνδυασμό με το κατάλληλο πρόγραμμα στην κατάλληλη θερμοκρασία, είναι σημαντική πηγή εξοικονόμησης. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διαρροές στις συνδέσεις και ότι το φίλτρο παραμένει καθαρό.
 11. Η ηλεκτρική κουζίνα και ο φούρνος είναι από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές. Επιλέξτε μοντέλα της ενδεδειγμένης ενεργειακής κατηγορίας και φροντίστε τα σκεύη να ταιριάζουν με τη διάμετρο των εστιών για την αποφυγή απωλειών.
 12. Όταν το φαγητό σας είναι σχεδόν έτοιμο, κλείστε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο. Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλεύεστε τη θερμότητα που έχει ήδη συσσωρευθεί από τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Με σχετικά απλές ενέργειες όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω, το κόστος των καθημερινών σας συνηθειών σε κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί αισθητά. Χωρίς καμία αμφιβολία, στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες η αντικατάσταση συσκευών δεν είναι κάτι εύκολο για όλους. Πολλές φορές, το κόστος είναι μεγάλο. Παρόλα αυτά, όταν οι συσκευές μας δεν είναι υπερβολικά ενεργοβόρες, έχουμε σημαντικά οφέλη μεσομακροπρόθεσμα στους λογαριασμούς του ρεύματός μας και στη διάρκεια ζωής των συσκευών μας.

ΓΙΑΤΙ FTHINOREYMA.GR

ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ;

Ξέρουμε ποιός έχει το φθηνότερο ρεύμα